Flødeboller
Elsker flødeboller – og kan mærke på dem omkring mig, at jeg ikke er alene.
Jeg er stadig på test stadiet, men det der er fedt er, at man kan give den lige den smag og farve man har lyst til.
Jeg mangler billeder af processen undervejs – skal nok huske det næste gang.
Støbte ca. 15-20 stk
Sprøjtede: ca. 30 stk
Du skal bruge:
240 g sukker
115 g glukose sirup
75 g vand
140 g æggehvider
20 g sukker
1 spsk vanilje pasta
Hvis du vil have smag i skummet, så kan du f.eks bruge:
1/2 glas frysetørret jordbær eller hindbær
Hvis du vil farve skummet, så skal du bruge en smule pastafarve
Chokolade ved støbte flødeboller:
300 g mørk chokolade
Chokolade ved alm flødeboller:
300 g mørk chokolade
50 g kakaosmør
Bund alt efter ønske. Se nedenfor.
Fremgangsmåde:
Hvis du vil lave støbte flødeboller, skal du starte med at lave skallerne. Se nedenfor.
Skum:
Kom sukker, glukose og vand i en gryde og kog det op til 117 grader.
Imens pisker du hviderne stive og tilsætter de 20 g sukker. Lad det piske godt sammen.
Hæld sukkerlagen i en tynd stråle i marengsblandingen. Pisk nu på høj styrke i omkring 10 min. Du kan høre på lyden, at massen begynder at lyde anderledes under piskningen og kan se, at det ligesom skiller lidt fra væggen på skålen.
Kom vaniljepasta i og rør godt. Hvis du ønsker smag i skummet, så kom knuste frysetørrede hindbær eller jordbær i nu. (Du knuser det ved at komme det i en frysepose og så rulle kagerullen over.
Kom det i en sprøjtepose med den tyl du ønsker at bruge. Jeg har brugt stjernetyl på de lyserøde du ser på billedet og ingen tyl i de støbte.
Bund:
Der kan bruges mange forskellige versioner til bunden. Du kan udstikke marcipan og bage dem kort i ovnen. Se under flødeboller version 1.
Du kan købe vaffelbunde eller Du kan også bruge en købe småkage. Oreo er super lækker som bund, men personligt, så er jeg blevet vild med disse som kan købes i Bilka, Kvickly osv.
Chokolade:
Støbte:
Varm chokoladen i en skål i microovnen til den er 45-48 grader. Start med at give 40 sek, derefter 30 sek, derefter 20 sek og så 10 sek indtil du når temperaturen. Rør godt rundt efter hver gang.
Kom et stort stykke film på køkkenbordet. Hæld chokoladen ud på filmen og kør chokoladen rundt med en lille spartel indtil den er nede på 27 grader.
Fold filmen omkring chokoladen og kom det op i skålen igen, ved at klemme det ud af filmen. (Skal nok få lavet et billede)
Varm nu chokoladen op til 33-34 grader.
Hæld chokoladen i din sillikone form og brug en lille spartel til at få chokoladen fordelt godt i hullerne. Vend formen og ryst godt, så overskydende chokolade lander på et stykke film (så kan du nemt gemme det til lukningen af formen).
Lad formen stå indtil chokoladen har sat sig.
Fyld skummet i formen og ilæg bunden. Varm den overskydende chokolade op til 34 grader igen og fordel det over bunden, så flødebollen er helt lukket. Sæt formen på køl. Lad dem stå på køl en 30-60 min. før du forsigtig presser dem ud.
Alm. flødeboller:
Sprøjt skummet ud på bunden. Sæt dem i køleskabet i min. 30 min.
Når flødebollerne er kølet godt ned, kommer du chokolade og kakaosmør i en skål og smelter det i microovn indtil det når 33-34 grader. Princippet med 40 sek, 30 sek osv. er det sammen som ved de støbte.
Kom chokoladen i et glas der er smalt men stor nok til at du kan dyppe flødebollen deri incl. plads til dine fingre.
Du kan også bruge en spiseske og hælde chokoladen ud over flødebollen.
Sæt flødebollerne på køl.
OBS: hvis du bruger ruby, lys eller hvid chokolade, så tjek på pakken hvilken arbejdstemperatur der skal bruges. Det vil være lidt lavere end ved mørk chokolade.
Opbevar flødebollerne i lukket beholder i køleskabet op til 4-5 dage.
Velbekomme