Jeg elsker Grydebrød. Et fantastisk brød, som sagtens kan laves dagen før. Et sikkert hit blandt kollegaerne når det er din tur til at have morgenbrød med.
Jeg har en suppegryde som jeg bruger til Grydebrød – men det kan også være en rømertopf eller blot en gryde (med låg) der kan gå i ovnen.
Du skal bruge:
5 g gær
1/2 liter vand
2 tsk groft salt
500 g mel (jeg bruger et mix af durrum, 00-mel og alm. hvedemel) Du kan sagtens bruge det mel du nu lige har i skabet
Fremgangsmåde:
Rør vand, gær og salt sammen til gæren er opløst. Rør melet i. Det skal kun lige blandes sammen. Dæk skålen til og lad det hæve i 8-10 timer.
Kom et godt lag mel på bordet og kom dejen ud på melet.
og kom dejen tilbage i skålen.
Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
Gryden sættes i ovnen på 275g og varmes igennem i min 30 min. uden dej.
Tag grydelåget af og hæld dejen i (pas på den er varm). Sæt låg på igen og bag brødet i 30 min.
Tag låget af og bag brødet i yderligere 15 min.
Hæld brødet ud af gryden på en rist. Det skal være helt koldt i den det skæres. Brødet skal IKKE i en pose. I stedet stilles brødet på skærefladen.
Ekstra: HVIS du ikke har 10 timer – så kan du godt lave en hurtigere udgave. Brug i stedet 25 g gær og lad det hæve første gang i 1-2 timer og så blot følger resten af opskriften.
Skønt brød